Keresés
  • Szekeres Bálint

Mik az illóolajok és hogyan használjuk őket?

Frissítve: 2018. dec. 11.

Az aromás növények olyan illatú esszenciákat termelnek, amelyek a fakéregből, gyümölcsből, virágokból, levelekből, magokból és gyökerekből nyerhetők ki mind a növényekből, mind a fákból.


A herbaceus esszenciáknak természetes szerepe van nem csak a fontos rovarok befogadására, hanem a gombafertőzések, baktériumok és kártevők elleni védekezésre is. Az illóolajok nem olyan zsírok, mint a növényi olajok, bár egyesek viszkózusak lehetnek. Erős illatú, erősen koncentrált esszenciák, ezért ezeket mindig bázisolajjal kell hígítani, bőrre. Az alapolajok néhány példája édes mandula, jojoba és kókuszolaj.


Az illóolajok minősége a növények növekedésével, klímájával, betakarításával és termelésével függ össze. A gőzlepárlás és a hideg sajtolás két jó gyártási módszer, és mindegyik olajnak egyedi kémiai összetétele van. Elsősorban a természetes anyagok kombinációja a kiegyensúlyozott arányban az olaj terápiás tulajdonságaihoz. Az illóolajok idővel oxidálódnak, különösen akkor, amikor levegővel és hővel érintkeznek, ami azt jelenti, hogy az olaj minőségi és terápiás tulajdonságai teljesen csökkennek vagy eltűnnek. Tartsa az olajokat sötét és hűvös, hogy tovább tartsa őket. Egy jó tipp az, hogy a hűtőben vannak.


Hogyan használjuk az illóolajokat?

Az illóolajok illékonyak, ami azt jelenti, hogy elpárolognak, amikor érintkezésbe kerülnek a levegővel. Függetlenül attól, hogy hogyan használja az illóolajat, mindig belélegezni fog, és így az olaj terápiás tulajdonságaiból profitálhat.

A bőrön keresztül

Az illóolajok kisméretű molekuláris szerkezetűek, ami azt jelenti, hogy felszívódhatnak a bőrön keresztül, és a véráramba szállítják a szervezetbe. Jó hatással vannak a bőrre is. A levendula és a római kamilla nyugtathatja az irritált bőrt, míg a tömjén képes ellenállni a korzó foltoknak és még sok másnak.


A tüdőn keresztül

Levegő és illóolaj belégzése, pl. masszázs vagy aromás fürdők, a részecskéket a légcsőn keresztül továbbítják a tüdőbe. A tüdőben kis légzsákok, tüdőhólyagok. Ezen tüdőhólyagok körül sok apró véredény van, amelyek felelősek salaktermékek, például szén-dioxid szállításáért és oxigén helyettesítéséért. A tüdőben és a környező erekben keresztül az illóolajat felviszik és felszabadítják a szervezetbe, ahol a terápiás hatás kedvező. A levendulát elpárologhatja a stressz és a borsmenta csökkentése érdekében, amikor erősíteni kell a koncentrációt és a mentális tisztaságot.


TIPP: Készíthet vagy illatosíthat saját sampont, ajakbalzsamot és sok más higiéniai és bőrápolási termékeket. Ehhez segítségül pár recept az alábbiakban.Pihentető fürdő: Vigyünk 7 csepp levendulát 3 dl epsom-sóba (más néven ‘keserűsó’) és adjuk a fürdővízhez.


Lábfürdő: 5 csepp geránium illóolajat kombináljunk 1 dl természetes tengeri sóval.


Nátha és orrdugulás: 1-2 csepp rozmaring illóolajat cseppentsen egy zsebkendőre. Helyezze a zsebkendőt a száj és az orr fölé, lélegezzen kb be egy percig vagy szükség szerint.


Megfázás és influenza: Adjon hozzá 3 csepp rozmaringot és 3 csepp teafát egy tágas edényben párolgó vízhez. Fedje le a fejét egy törülközővel, csukja be a szemét, hogy elkerülje az irritációt. Kezdje óvatosan és vegyen mély nyugodt lélegzeteket kb. 20 percig.

13 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése